Festivalul-concurs D-butan-T, ediția a opta

Festivalul-concurs D-butan-T, ediția a opta
marți, 03 octombrie 2023

Teatrul de Stat Constanța vă așteaptă în perioada 3-6 octombrie, în Sala Studio (str. Ion Lahovari, nr. 2A) a TSC, la etapa de la Constanța a Festivalului-concurs DbutanT 2023, ediția din acest an fiind dedicată tinerilor coregrafi.

DbutanT este un produs cultural conceput să funcţioneze ca un motor de căutare a artiştilor aflaţi la început de drum. Este singurul festival din țară, dedicat tinerilor proaspăt absolveți de artă teatrală, care oferă șanse reale de angajare sau de colaborare în proiecte de amploare. Încă de la prima ediție, DbutanT a funcționat ca o rampă de lansare a tinerelor talente din domeniul artelor teatrale, de la regizori și actori, la coregrafi, scenografi și, de curând, dramaturgi.

Festivalul este conceput astfel încât în fiecare an este vizată o altă categorie de debutanți în domeniul teatrului. Anul trecut a fost o ediție dedicată debutului scenografic, în 2021 – debutului în regie și dramaturgie. În 2020 – primul an în care Teatrul de Stat Constanța a devenit coproducător al acestui important festival, alături de teatrul care l-a inițiat – Teatrul „Andrei Mureșanu” (TAM) din Sf. Gheorghe – ediția a fost dedicată debutului în actorie.

Anul acesta, Festivalul-Concurs DbutanT se va desfășura în perioada 3-6 octombrie în Constanța și 16 – 22 octombrie în Sf. Georghe, iar spectacolele, selecționate de un juriu profesionist a cărui președintă va fi Vava Ștefănescu, vor fi jucate atât pe scena Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, cât și pe scena Sălii Studio ( str. Ion Lahovari nr. 2A) a Teatrului de Stat Constanța.

Participanții selectați pentru competiția din acest an și spectacolele care vor fi prezentate sunt următoarele:

 

1. Anca Stoica - Pe aici se evadează... Alergați?! – 3  octombrie, ora 19:00

 

Anca Stoica (1999) este performer și coregraf emergent, interesată de implicațiile sociale ale artei, al cărui limbaj se axează pe corpul grotesc, visceral și de scoaterea acestuia din contextul obișnuit.

Spectacolul „Pe aici se evadează...Alergați?!” e bazat pe ideea unui iad personal, un univers al coșmarului, aflat la limita dintre normal și patologic. Se explorează un corp al traumei, cu funcții de victimă și călău. Un vis distorsionat ce își are rădăcinile în caracterul performativ al traumei și constituie paradoxul inerent acesteia: trauma este un eveniment la limita dintre existența umană și imaginație.

 

 

2. Sergiu Diță – MANual4 octombrie, ora 19:00

 

Sergiu Diță (1999) este performer și coregraf emergent și activează în zona independentă. Împreună cu Anca Stoica activează ca duo artistic sub numele Platforma 13. Practica sa artistică se axează pe folosirea culturii pop ca element de critică socială; tematic este interesat de investigarea stereotipurilor de gen. În spectacolele proprii folosește tehnica „manifest-colaj-recitativ”, ce presupune expunerea critică a subiectului, colaj de citate, clișee socio-culturale și text.

MANual este un atac asupra reprezentării masculinității. Spectacolul este configurat prin tehnica manifest-colaj-recitativ. Cinci corpuri schimbă haine, identități, devin obiecte, unelte manuale de lovire. Un manual de utilizare ironic cu elemente politice, la limita dintre ritual și erotic, dintre libertate și constrângere, situat între un vestiar și un darkroom într-o stare contradictorie a contemporaneității.

 

 

3. Alice Veliche si Alexandru Radu - Red Line5 octombrie,  ora 12:00

 

Alice Veliche, coregraf independent, ne spune despre ea că una dintre cele mai mari împliniri profesionale rămâne realizarea coregrafiei în cea de-a 30-a ediție a Galei UNITER. Alexandru Radu, coregraf independent, ne spune despre el că îi place să experimenteze, să caute, să se axeze întotdeauna pe proces și pe ceea ce poate învăța din fiecare experiență. De aceea, spectacolele pe care le-a realizat aparțin unor abordări coregrafice cât mai diferite.

„Red Line”. Exagerare, abuz, necumpătare, abundență, desfrâu, preaplin, excedent, extremism, prodigalitate, redundanță, sațietate, suplement, supraabundență, surplus. Mult. Mult prea mult. Mult prea mult de mult. EXCES. De ego, de artă, de timiditate, de ură, de putere, de gândire, de iubire, de zel, de dans, de noi, de muncă, de non-dans, de singurătate, de voință, de tristețe, de lene, de tot și în toate. Cu toții știm că e prea mult atunci când depășim linia roșie.

 

 

4. Ioana Silvana Neda - Frida Kahlo5 octombrie, ora 19:00

 

Ioana Silvana Neda este o tânără artistă în vârstă de 21 de ani care îmbină armonios educația sa în arta dansului cu o creativitate neînfricată. Spectacolul propune publicului o imagine de ansamblu a biografiei pictoriței mexicane Frida Kahlo, ce expune degradarea mentală a artistei din cauza traumelor, toate acestea prin descoperirea teatral-coregrafică a fanteziei picturale, susținută de invocarea universului plastic al suprarealismului. Accentul cade pe caracterul Fridei, pe dorința și încercarea de a-și depăși neputința și de a încerca să își valorifice viața, prelucrându-și suferințele și transformându-le în sursa sa principală de inspirație

 

 

5. Andreea Vălean – Nexus6 octombrie, ora 19:00

 

Andreea Vălean este balerină și performer de dans contemporan, membră a corpului de balet al Operei Naționale București și a companiei Contemporary Creative Dreamers. „Nexus” este o călătorie în străfundurile ființei umane, ce explorează moștenirile rădăcinilor primordiale ale naturii sale. Sunt reprezentate legături organice, relații aparent indestructibile, relații toxice ce se bazează pe veșnicul principiu al luptei pentru putere.

 

Vă mulțumim și vă așteptăm cu drag!