#acedesiguranță

#acedesiguranță
  • de Ionuț Sociu
  • Regia: Bobi Pricop
  • Scenografia: Oana Micu
  • Muzica și coregrafia: Eduard Gabia
  • Imagine și montaj: Iustin Șurpănelu
Premiera: 23 ianuarie 2022
Durata: 1h, fără pauză
AG

De o noutate absolută, spectacolul este conceput să funcționeze pe două planuri: într-o sală de teatru, sub forma unei instalații performative, și online, pe rețeaua de socializare TikTok.

„#acedesiguranță” este o producție teatrală care are la bază o serie de narațiuni, într-o structură dramaturgică cu mai multe ramificații, create prin mijloace video. Povestea are în centru un grup de șapte liceeni, cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani, care lansează #acedesiguranță, o mișcare ce urmărește să dea voce pe TikTok adolescenților și experiențelor lor.

Reuniți pe platforma TikTok, cei șapte adolescenți abordează teme relevante pentru lumea tinerilor din România de azi: anxietate, identitate, autocunoaștere, educație, relații, vulnerabilitate sau izolare.

Spectacolul-instalație presupune ca spectatorii să fie împărțiți în grupuri mai mici, fiecare mergând în câte un spațiu în care un actor va ghida publicul într-o călătorie intensă spre această poveste ce se desfășoară în universul TikTok.

 

Turnee

  • Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, 2022

Galerie Foto

Cronici

Echipa acestui proiect inedit la noi este formată, în afară de regizor și de actorii cu măști TikTok, din dramaturgul Ionuț Sociu, scenografa Oana Micu, muzica și coregrafia sunt realizate de Eduar Gabia, iar de imagine și montaj se ocupă Iustin Surpănelu. Cadrele decupează sau urmează scenariul astfel încât să respirăm atmosfera, să o simțim, să fim și noi într-o lume care ne este mai mult sau mai puțin confortabilă, dar care este extrem de dinamică și educă generațiile prin aglutinarea tuturor părerilor despre lume, de orice calibru, cu urmări pe care nu le putem prevedea. Atât de diferiți și atât de asemănători, cei șapte devin propriile ace de siguranță, obiecte micuțe, utile, care te salvează în momente neașteptate, iar regizorul Bobi Pricop mai adaugă un ac de siguranță alături de celelalte , la fel de tentant, la fel de personal. La Craiova, o tânără de lângă mine a spus: „Eu sunt Jacqueline!”. Emma Bovary e vie! Ficțiunea e vie, dar s-a mutat puțin și e vizuală. Deci, un spectacol instalație al prezentului care este o sumă a trecutului și viitorului.

Ana PARASCHIVESCU/SpectActor