BILLY ȘCHIOPUL

BILLY ȘCHIOPUL
  • de Martin McDonagh
  • Traducere: Vlad Massaci & Cristi Juncu
  • Regia artistică și ilustrația muzicală: Vlad Massaci
  • Scenografia: Iuliana Vîlsan
  • Asistent de regie: Teodora Petre
  • Asistent scenograf: Andrei Șova
  • Video: Dilmana Yordanova / Kotki Visuals
Premiera: 01 iunie 2019
Durata: 2h, fără pauză
AG

BILLY ȘCHIOPUL - o comedie neagră despre dragoste și cruzime.
Se întâmplă pe micuța insulă Inishmaan, parte a arhipelagului Aran din vestul Irlandei, comitatul Galway, într-o comunitate de oameni săraci, care seamănă foarte mult cu zonele rurale de la noi. 
Billy este orfanul schilod din Inishmaan, cel tratat cu totală lipsă de considerație, ba chiar cu agresivitate, de toate celelalte personaje, dar care, paradoxal, se dovedește, în final, a fi iubit de toți. De fapt, relațiile dintre toate personajele sunt fruste, cu replici dure, fără menajamente. O comunitate de oameni pentru care nu doar că nu există corectitudine politică, dar chiar elementara bună-cuviință este suspendată deseori. Și totuși aceasta este doar aparența, căci sub pragmatismul rece și lupta crudă pentru supraviețuire se ascund sentimente puternice și o sensibilitate profundă. 
Billy vrea să plece, să evadeze, este dispus să facă orice pentru asta. Visul american, mirajul Hollywood-ului îl atrag, iar plecarea este singura cale de a scăpa de batjocura celor din jur pentru handicapul său.

Distribuție

Video

Cronici

Billy șchiopul de la teatrul constănțean propune o poveste despre umanitatea din spatele durității, despre cum umorul (fie el și negru) e terapeutic, și despre culorile, inspirațiile și micile lucruri entuziasmante ascunse în țesătura adesea anostă și copleșitoare a vieții. Într-un fel, prin replicile și momentele prea puțin politically correct, e și un spectacol despre câtă onestitate tolerează spectatorul, căci la urma urmei teatrul foarte cosmetizat și grijuliu își ratează cumva sensul.

Cristina Enescu, Ziarul Metropolis

Vlad Massaci a pus în scenă la Constanţa o poveste dulce-amară despre un paradox: cu cât e viaţa mai aspră şi copleşitoare, cu atât oamenii găsesc modalităţi mai simple de a-i face faţă, fie şi prin sarcasm, duritate defensivă sau pasiunea pentru senzaţional.

Cristina Enescu, Ziarul Metropolis

Billy șchiopul de Martin McDonagh - un succes pentru echipa Vlad Massaci – regizor și Iuliana Vîlsan – scenograf.

Mirela Stîngă, Cultura Constanța

O scenografie cu adevărat formidabilă, semnată de imprevizibila şi fascinanta Iuliana Vîlsan.

Bogdan Burileanu, LiterNet.ro

Anterior oricărei viziuni care ajunge în orizontul de percepţie spectatorului, filtrată riguros prin percepţia regizorului, Vlad Massaci este un pedagog al scenei. În urma procesului de lucru se vede clar transformarea pe care o experimentează actorii, este vizibil procesul de metamorfoză prin care cei care asumă rolurile propuse sunt mai mult decât nişte interpreţi buni în nişte roluri ofertante.

Gina Șerbănescu, LiterNet.ro

Billy șchiopul revitalizează Constanța teatrală.

Mihai Brezeanu, Liternet.ro

Echipa de actori aderă perfect la specificul personajelor şi a lumii în care se mişcă acestea, funcţionează impecabil şi conferă poveştii nu doar densitate, ci şi o deplină autenticitate.

Bogdan Burileanu, LiterNet.ro

Povestea e frumoasă şi credibilă, multitudinea de nuanţe, răsuciri, răstălmăciri şi reveniri (mdeh, consecvenţa nu e prima dintre virtuţile acestor mărunţi şi caraghios-pitoreşti marginali) creează o atmosferă de o remarcabilă veridicitate; una detectabilă, dacă vrei, în orice comunitate locală închisă. Conflictele colaterale colcăie, surprind, irită şi sfârşesc prin a distra publicul, îndreptăţit astfel să-şi păstreze stima de sine ca formă a indestructibilei sale superiorităţi. Asta pentru că, de când lumea şi pământul, catharsis-ul comic provine, ne place sau nu, din raportarea personală la ceva inferior. Aşa încât... aplauze, vă rog!

Bogdan Burileanu, LIterNet.ro

Cele două mătuşi ale lui Billy, Kate Osbourne - Laura Crăciun şi Eileen Osbourne - Mirela Pană sunt două prezenţe construite pe gestualităţi şi stereotipii care fac din ele două personaje interpretate fără fisură.

Gina Șerbănescu, LiterNet.ro

Mammy - delicios travesti al lui Mihai Sorin Vasilescu.

Mihai Brezeanu, Liternet.ro

Billy șchiopul este un melanj de umor, candoare și tandrețe ascuns sub o crustă groasă de cuvinte grosolane și cinice care au rolul de a proteja un „miez“ sensibil, plin de umanitate. De altfel, sub masca durității pe care o poartă aproape toate personajele se ascund sensibilități nebănuite care abia la final se lasă cunoscute.

Mirela Stîngă, Cultura Constanța

Otilia Nicoară e revelația distribuției, promițând că, în condiții de bună ancorare în programul curent-viitor al teatrului constănțean, să devină o actriță dintre cele mai interesante.

Mihai Brezeanu, Liternet.ro

Spectacolul are forța pe care i-o imprimă textul lui Martin McDonagh, dar și jocul actorilor, pe care regizorul Vlad Massaci i-a făcut să dea ce au mai bun.

Mirela Stinga, Cultura Constanta

Atmosfera în care trăieşte Billy, umilit, batjocorit, privit de sus de toată lumea şi aceasta doar din cauza infirmităţii sale, este una ce lasă impresia a fi una iremediabil toxică. De aici şi marea victorie a lui Billy, mai întâi asupra lui însuşi, mai apoi asupra comunităţii. Victorie reprezentată de faptul că şi numai pentru o anumită perioadă a izbutit să evadeze. Atât în cazul lumii care îl înconjoară pe Billy cât şi în cel al lui Billy însuşi [...], Vlad Massaci utilizează un atent cumpănit efect de surpriză. Concretizat în acel „pe neaşteptate“ [...]. Nu, lumea din Inishmaan nu este una monotonă, este departe de a se constitui doar în alb şi negru. Din contră. Se dovedeşte una nuanţată, cu scurte, bine punctate şi neaşteptate explozii de umanitate. Apreciabil relevate de regia lui Vlad Massaci.

Mircea Morariu, Adevărul

Billy șchiopul este un spectacol al contrastelor, răsturnărilor de situație, disimulării și umorului crud. Dar și o poveste a solidarității, dragostei și mai ales a demnității. Umorul fin, atenția la detalii, ironia și sensibilitatea regizorului Vlad Massaci ridică piesa Billy șchiopul la rangul de capodoperă.

Revista Cultura

Vlad Birzanu de la Teatrul Odeon din București își dozează excelent calitățile actoricești reușind să creeze un personaj complex și convingător care ascunde sub propria fragilitate și handicapul său fizic un caracter puternic și o inteligență ascuțită.

Mirela Stîngă, Cultura Constanța

Așadar… Billy Șchiopul e de văzut. Pentru că felul în care a ales Vlad Massaci să spună povestea asta are o groază să ne învețe. E genul de spectacol care te face să râzi. Ca să te facă apoi să plângi. Spectacolul ăsta îți arată o frântură de realitate. Realitatea unor suflete captive, care se hrănesc doar cu speranța că într-o zi norocul lor se va schimba. Realitatea unor oameni aparent resemnați, dar care mai au totuși un pic de curaj să viseze. Billy Șchiopul nu e despre Billy. Pe care, apropo, Vlad Bîrzanu îl face foarte, foarte bine. E despre lumea în care trăiește Billy. O lume nu atât de diferită de a noastră, dacă ne uităm atent… E despre iubire și despre felul în care ne schimbă ea. Despre alegeri. Despre maturizare. Despre soartă. Despre cruzime. Cruzimea aia de care, într-o joacă absurdă, ne putem face la un moment dat cu toții vinovați… Și e, în consecință, o foarte necesară pledoarie pentru bunătate…

Mădălina Mihai, Cultural.21

Otilia Nicoară și Mircea Siromașenco, studenții de la „Ovidius“ - o revelație.

Mirela Stîngă, Cultura Constanța

Vedeta trupei constănțene, Nicodim Ungureanu, asigură cea mai redutabilă porție de comedie a spectacolului.

Mihai Brezeanu, Liternet.ro

Vlad Massaci, un director de scenă matur, format, unanim recunoscut pentru atenţia acordată lucrului cu actorul.

Mircea Morariu, Adevărul

Mirela Pană, excelentă în rolul Eileen.

Mircea Morariu, Adevărul

Mihai Sorin Vasilescu este semnatarul unui travesti savuros, riguros lucrat, niciodată ameninţat de caricatură.

Mircea Morariu, Adevărul

Minuţioasă, cu intenţii caracterizante clare, şi geografice, şi etnografice, şi de mentalitate, copleşitoare, cu nenumărate detalii, cu nenumărate obiecte care fiecare trimite la câte o istorie, o poveste, o întâmplare se dovedeşte scenografia Iulianei Vilsan. Totul completat de ilustraţia muzicală a lui Vlad Massaci şi de conceptul video datorat Dilmanei Yordanova.

Mircea Morariu, Adevărul

Personajul Billy șchiopul este interpretat la cote remarcabile de profesionalitate de Vlad Bîrzanu.

Mircea Morariu, Adevărul

Fals-durul Babbybobby - un Marian Adochiței cu totul remarcabil.

Mihai Brezeanu, Liternet.ro