Echipa Teatrului de Stat Constanța pleacă în turneu, în timp ce la Sala Studio încep lucrările de renovare
Stagiunea 2023 – 2024 a Teatrului de Stat Constanța s-a încheiat cu avanpremiera spectacolului „Casa Bernardei Alba”, iar în lunile mai și iunie, trei dintre spectacolele din repertoriu au fost selectate pentru participarea la mai multe festivaluri.
În același timp, Sala Studio va intra într-un proces de renovare, absolut necesar. Așa cum probabil vă amintiți, sala a fost amenajată contra-cronometru în 2022, când la clădirea teatrului au început lucrările de reabilitare, într-un spațiu de birouri, destul de impropriu, în care în special actorii au condiții foarte dificile – cabine comune, extrem de înghesuite, fără toalete separate de cele destinate publicului –, cu o fațadă veche și neatractivă, cu un foaier mic, la fel de neatractiv.
Din păcate, spațiul fiind unul privat, închiriat de Teatrul de Stat Constanța, nu am putut face renovări, deoarece legea nu permite utilizarea fondurilor publice pentru lucrări de investiții în bunuri imobiliare ce nu fac parte din domeniul public. Din acest motiv, am căutat și am găsit parteneri privați: Studioul de Arhitectură Stebingăr, care a realizat pro-bono proiectul de renovare, și Banca Comercială Română, care ne-a oferit o sponsorizare consistentă pentru a putea face lucrările necesare.
Având în vedere că în lunile de vară, lunile în care sunt cei mai mulți turiști în Constanța, dorim să putem programa spectacole în cadrul SEAS 2024 - Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului, singura soluție de a realiza aceste lucrări a fost de a opri reprezentațiile în lunile mai și iunie.
În ultimii ani, de când Teatrul de Stat Constanța organizează SEAS - Stagiunea Estivală a Artelor Spectacolului, lunile iulie și august nu sunt de vacanță, așa cum se întâmplă pentru majoritatea instituțiilor de spectacole și concerte, ci lucrăm cu toții, cu motoarele turate la maxim. Așadar, lunile mai și iunie au fost dedicate participării la festivaluri, organizării SEAS 2024 și acordării concediilor de odihnă legale.
Prima deplasare a teatrului este la Baia Mare, unde, în 15 mai, jucăm „Zece lucruri pe care le-am pierdut la Festivalul Mamaia” regia Elena Morar și Gabriel Sandu, în cadrul Festivalului „Aproape”.
Cu același spectacol plecăm apoi la Suceava, unde jucăm pe 17 mai, în cadrul Festivalului „Zilele Teatrului Matei Vișniec”.
La Târgu Jiu, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru „Elvira Godeanu”, jucăm, în 20 mai, „A douăsprezecea noapte” de William Shakespeare, regia Andrei Șerban.
Și tot o reprezentație a spectacolului „A douăsprezecea noapte” va fi prezentată în 22 mai, la prestigiosul Festival Internațional Shakespeare din Craiova, unde teatrul constănțean este invitat pentru prima dată.
La începutul lunii iunie plecăm la Festivalul Internațional de Teatru Scurt Oradea, unde vom prezenta spectacolul „Jocuri în curtea din spate” de Edna Mazya, regia Diana Mititelu.
Spectacolul nostru „Zece lucruri pe care le-am pierdut la Festivalul Mamaia” regia Elena Morar și Gabi Sandu a fost programat în ultima seară a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, 30 iunie.
Sperăm ca la începutul lunii iunie să putem publica programul SEAS 2024 – așteptat atât de spectatorii constănțeni, cât și de cei care vin pe litoral în iulie și august. Ca și în anii trecuți, veți putea vedea atât spectacole din repertoriul nostru, cât și producții ale multor instituții de spectacole din țară. Nu va lipsi weekendul dedicat teatrului de stradă – Festivalul Internațional SEAStreet 2024.
La începutul stagiunii 2024 - 2025 va avea loc premiera oficială a spectacolului „Casa Bernardei Alba” de Federico García Lorca, în regia Dianei Mititelu. De asemenea, încă un spectacol în regia lui Radu Afrim va ieși la public în prima parte a lunii octombrie.
Vă mulțumim pentru interes, pentru susținere și vă așteptăm alături de noi la toate evenimentele Teatrului de Stat Constanța!