Teatrul de Stat Constanța a devenit membru al Convenției Teatrelor Europene

Teatrul de Stat Constanța a devenit membru al Convenției Teatrelor Europene
06-11-2024

Teatrul de Stat Constanța a devenit recent membru al Convenției Teatrelor Europene (European Theatre Convention - ETC), cea mai extinsă rețea de teatre din Europa.

Decizia a fost luată în urma votului membrilor Adunării Generale ETC, care a avut loc zilele trecute la Liège, Belgia. La Conferința ETC, în cadrul căreia a avut loc și Adunarea Generală, a participat și regizorul Erwin Șimșensohn, directorul general al Teatrului de Stat Constanța, la invitația Board-ului Convenției Teatrelor Europene.

Acceptarea Teatrului de Stat Constanța în această rețea este o realizare cu atât mai importantă și mai relevantă pentru teatrul constănțean cu cât, până în acest moment, România a fost reprezentată în ETC de doar trei teatre, din Craiova, Timișoara și Cluj-Napoca, toate naționale. Astfel, TSC devine primul teatru românesc care nu deține încă statutul formal de „teatru național” invitat să facă parte din această comunitate teatrală de elită.

Noi perspective de dezvoltare și colaborare internațională

Prin acest pas strategic, Teatrul de Stat Constanța își va extinde orizonturile de colaborare și va beneficia de noi oportunități pentru dezvoltarea sa:

  • Colaborări artistice: TSC va putea stabili și consolida relații cu parteneri din toată Europa, ceea ce va deschide accesul către tehnologii de ultimă generație și forme inovatoare de storytelling;
  • Networking și dialog cultural: actorii și ceilalți membri ai echipei TSC vor deveni parte a unei comunități de lideri culturali și artiști relevanți la nivel european, ceea ce le va asigura o comunicare permanentă cu sectorul cultural de pe continent;
  • Mobilitate și dezvoltare profesională: ETC va fi pentru artiștii TSC o platformă unică pentru dezvoltarea abilităților interculturale, lingvistice și artistice, prin participarea la coproducții internaționale și explorarea unor instrumente digitale avansate.
  • Reprezentare și sprijin internațional: TSC va căpăta o voce activă și puternică, atât la nivel european, cât și internațional.

Îmi doresc să căpătăm o dimensiune și o identitate europeană. Cred că este un pas important, dacă vrem să devenim un teatru național relevant cu adevărat, a declarat directorul general al TSC. Iar identitatea europeană se capătă prin adoptarea unor viziuni comune, a unor principii de etică, prin participarea în proiecte europene, prin implementarea unor direcții comune de acțiune, prin proiecte de coproducție cu teatre importante din Europa, schimburi de experiență, atragerea artiștilor europeni în proiectele noastre, dar și participarea noastră la evenimente organizate de instituții relevante la nivel european.

O recunoaștere europeană pentru teatrul constănțean

Acceptarea Teatrului de Stat Constanța în această rețea este cu atât mai importantă cu cât printre valorile ETC se numără promovarea teatrului ca platformă esențială pentru dialog și democrație, libertatea de expresie și lupta împotriva interferenței politicului în cultură, diversitatea culturală și accesul la moștenirea socială, lingvistică și culturală a Europei pentru toate categoriile de public.

Prin astfel de inițiative, Teatrul de Stat Constanța continuă să-și consolideze poziția pe scena culturală din România, dar și pe cea internațională, deschizând noi orizonturi pentru publicul său și oferind perspective esențiale pentru artiștii săi.

European Theatre Convention (ETC) este cea mai mare rețea de teatre din Europa și este susținută de Uniunea Europeană. ETC reunește teatrele de pe continent cu scopul de a crea producții internaționale inovatoare, de a împărtăși cele mai recente tehnici și practici în domeniu și de a asigura o voce unică și diversă pentru teatrul european. În fiecare an, instituțiile de cultură care fac parte din această rețea produc aproximativ 60.000 de spectacole și ajung la un public alcătuit din 16 milioane de spectatori. 

Printre teatrele membre ale ETC se numără: Deutsches Theater Berlin (Germania), Staatsschauspiel Dresden (Dresda, Germania), Théâtre National de Bretagne (Franța), Théâtre de Liège (Belgia), Sao Luiz Teatro Municipal (Lisabona, Portugalia), Teatro Arriaga Antzokia (Bilbao, Spania), Malmö Stadsteater (Suedia), Tiroler Landestheatre (Austria), Theater Dortmund (Germania), Teatro Stabile di Torino (Italia), Teatrul și Orchestra din Heidelberg (Germania), Teatrul Național al Greciei din Atena, Teatrul Royal Lyceum (Edinburgh – Scoția), Det Norske Teatret (Oslo, Norvegia), Schauspielhaus Zürich (Elveția), De Toneelmakerij (Amsterdam, Olanda), Teatrul Național Croat din Zagreb (Croația), Teatrul Național din Praga (Cehia), Teatrul Național din Belgrad (Serbia), Schauspielhaus Salzburg (Austria), Teatrul Național din Muntenegru - Podgorica, Teatrul Național din Albania – Tirana, Centrul de Arte Contemporane Dakh (Kiev, Ucraina), Festivalul Internațional de Teatru din Tbilisi (Georgia) etc.

 

În fotografia alăturată, board-ul ETC și reprezentații instituțiilor teatrale care au aderat în această etapă.