ZIUA Z

ZIUA Z
  • de IONUȚ SOCIU
  • Regia: Bobi Pricop
  • Scenografia: Oana Micu
  • Cinematografia: Mihai Popa
  • Muzica originală: Eduard Gabia
  • Streaming: Răzvan Rusu
Premiera: 20 martie 2021
Durata: 1h, fără pauză
16
conține limbaj licențios

REPREZENTAȚII ONLINE - ÎN TRANSMISIUNE LIVE

Având la bază un scenariu original, creat special pentru acest proiect, spectacolul hibrid „Ziua Z” spune povestea a patru tineri care plănuiesc răpirea fiului unui influent om de afaceri. Acțiunea lor se vrea a fi una justițiară, în condițiile în care fiul a scăpat de închisoare după intervenția salvatoare a tatălui. Mai mult decât atât, cei patru se folosesc de acest moment intens mediatizat pentru a lansa un manifest și o nouă mișcare prin care se urmărește o schimbare de paradigmă în România de azi.     

Spectacolul testează modurile prin care teatrul mai poate fi prezent și relevant în viețile noastre în contextul pandemic, propunând un concept artistic dinamic, adaptat realităților pe care le trăim. Montarea e construită pe două planuri – susținute de filmări live care se desfășoară atât într-o mașină care gonește pe străzile orașului, cât și în studioul unei televiziuni locale, reconstituit pe scena TSC.

Distribuție

Cronici

Ziua Z este un spectacol-manifest, un spectacol dur, anxios aidoma cu realitatea din care se inspiră, astfel încât, parafrazându-l pe Stendhal, „Ziua Z“ este o oglindă a societății, numai că în acest caz oglinda a fost înlocuită cu o cameră de filmat. Pentru că totul este transmis în direct, așa cum se întâmplă și în viața de zi cu zi când live-urile pe Facebook și breaking news-urile au întâietate. Așadar, pentru o oră, Teatrul de Stat Constanța vă oferă „o felie“ de realitate, pentru că asemănarea cu fapte și întâmplări reale este șocantă și deprimantă.

Mirela STÎNGĂ

https://culturaconstanta.ro/ziua-z-un-spectacol-inedit-curajos-si-anxios-in-premiera-la-teatrul-de-stat-constanta/

Spectacolul „Ziua Z” de Ionuţ Sociu, în regia lui Bobi Pricop, de la Teatrul de Stat din Constanţa este cea mai consistentă şi performantă producţie realizată în intervalul început odată cu restricţiile impuse de pandemie. Este un spectacol ce nu are nevoie de circumstanţe atenuante, nu îşi cere scuze, nu e o încercare, nu e ad-hoc. Un manifest cât se poate de pertinent, lucid, curajos şi autentic atât din punct de vedere social, cât şi artistic, nu are nevoie de nicio indulgenţă. După un an de rezistat în condiţii vitrege, această premieră se desprinde relevant şi ridică multe sprâncene a uimire. (…) „Ziua Z” este un spectacol ce nu te lasă indiferent, pentru că vorbeşte despre ceea ce ştim că e adevărat. E cu atât mai impactant şi emoţionant cu cât o face cu profesionalism şi performanţă artistică. Realitatea nu e doar un pretext pentru un spectacol. Ficţiunea nu e doar o platformă pe care socialul se urcă pentru a se face văzut. Moderaţia şi decenţa în care cele două instanţe se completează în această reuşită întâlnire sunt motivele pentru care spectacolul Teatrului de Stat din Constanţa este cea mai consistentă realizare de teatru online, hibrid, din ultimul, atât de problematic, an.

Alina Epîngeac, critic de teatru - Amfiteatru

Sub forma unui produs artistic curajos şi multi-faţetat, Ziua Z trece dincolo de barierele cu care suntem obișnuiți. E un îndemn care se adresează deopotrivă celor de pe scenă și celor din fața ei. Și e departe de a se termina odată cu oprirea live streaming-ului. E mai degrabă un prim pas către schimbare, un îndemn de luat acasă, pe stradă, de gândit și disecat la rece. Totodată, dincolo de concept, dincolo de toate lucrurile cu care ne confruntă, acest hibrid de spectacol de teatru / scurt-mediu-metraj e o primă speranță pentru alternativa de teatru online.

Teodora Ghica, teatrolog - Liternet

https://agenda.liternet.ro/articol/25257/Teodora-Ghica/Aici-si-acum-suntem-noi-Ziua-Z.html

Ziua Z şochează prin umorul involuntar care îmbracă un subiect sensibil, fapt care duce la un fel de ping pong al reacţiilor spectatorului. Râzi – te simţi prost că râzi – eşti conştient că tot ce se întâmplă e cât se poate de serios din punct de vedere al implicării pentru unele persoane – râzi din nou – te simţi prost că râzi… Şi tot aşa. Un cerc vicios care funcţionează ca mimesis al spectacolului, care în sine e mimesisul Tomisului originar – lucrul măreţ întemeiat pe o crimă.

Alberto Păduraru, teatrolog - Liternet

https://agenda.liternet.ro/articol/25258/Alberto-Paduraru/Si-uite-cum-intra-Live-in-regia-lui-Bobi-Pricop-in-Ziua-Z-in-regia-lui-Bobi-Pricop-ca-intr-o-matriosca-mimesis-a-Tomisului-originar.html