Directorul Teatrului de Stat Constanța va coordona artistic Gala Tânărului Actor HOP 2024

Directorul Teatrului de Stat Constanța va coordona artistic Gala Tânărului Actor HOP 2024
08-02-2024

Ediția a 27-a a Galei Tânărului Actor HOP 2024 îl va avea ca director artistic pe regizorul Erwin Șimșensohn, directorul general al Teatrului de Stat Constanța (TSC), a decis senatul UNITER (Uniunea Teatrală din România).

Gala se va desfășura în perioada 25 – 31 august, la Alba Iulia. Este pentru a patra oară când Teatrul Prichindel și Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia găzduiesc acest eveniment, datorită sprijinului financiar acordat de Consiliul Județean Alba.

Gala Tânărului Actor – HOP este un program cultural de interes național, cu desfășurare anuală. Scopul programului este promovarea și lansarea tinerilor absolvenți din învățământul superior artistic, de stat și particular.

Prima ediție a avut loc în anul 1998, la Costinești, sub direcția regizorului Cornel Todea, direcție pe care a exercitat-o până în anul 2012.

În perioada 2013 – 2015 direcția artistică a evenimentului a revenit regizorului Radu Afrim, iar în perioada 2016 – 2018 gala a fost coordonată de profesorul și actorul Miklós Bács. Între 2019 și 2021 dansatorul și coregraful Gigi Căciuleanu a preluat direcția artistică, iar în anul 2022 a predat ștafeta dansatorului, coregrafului, regizorului și creatorului de costume Răzvan Mazilu. Ediția din 2023 a avut doi directori artistici – regizorii Leta Popescu și Alexandru Dabija.

Desemnarea lui Erwin Șimșensohn ca director artistic al Galei HOP în acest an pare a fi o recunoaștere a eforturilor lui, ca director de instituție teatrală, de a favoriza debutul tinerilor din domeniul teatrului, atât prin întinerirea trupei TSC cu actori debutanți, cât și prin organizarea de evenimente precum Festivalul DbutanT, inițiat de Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe și, începând cu anul 2020, de patru ediții, co-organizat de teatrele din Constanța și Sfântu Gheorghe, sau Programul Internațional de Scenografie, sau găzduirea taberei de dramaturgie pentru elevi.

„Tinerii actori absolvenți ai institutelor de teatru au nevoie de competiție, au nevoie să fie văzuți, să le fie modelate aptitudinile. Iar Gala Tânărului Actor HOP este locul și spațiul propice. Pentru că actorul care intră în mediul profesionist are nevoie de VIZIBILITATE. Pentru a răspunde acestei nevoi intră în joc Gala HOP, un concurs ale cărui premii sunt și, în același timp, nu sunt finalitatea concretă a acestuia. Acest eveniment anual aduce împreună cei mai buni tineri actori pentru a deveni VIZIBILI factorilor creativi din piața românească: directori de teatre, organizatori de evenimente, directori de casting, inițiatori de proiecte etc.

Gala HOP este un mediu care facilitează ÎNTÂLNIREA între factorii creativi și tinerii actori cu potențial. Gala HOP devine, astfel, o platformă permanentă de apropiere a pieței de actor” – acestea sunt, potrivit UNITER, rațiunile organizării acestui eveniment anual.