Diana Mititelu a câștigat Premiul UNITER pentru Debut

Diana Mititelu a câștigat Premiul UNITER pentru Debut
20-07-2021

Luni, 19 iulie, în sala Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, s-a desfăşurat Gala premiilor UNITER, cea de-a 29-a ediţie, premiile fiind acordate pentru spectacole care au avut premierele în anul 2020.

La această ediţie, Teatrul de Stat Constanţa a primit două nominalizări la premiile UNITER, primele nominalizări pentru teatrul constănțean după 24 de ani.

Regizoarea DIANA MITITELU a fost nominalizată la secțiunea DEBUT pentru regia spectacolului „Jocuri în curtea din spate” de Edna Mazya, care a avut premiera pe scena Teatrului de Stat Constanța în 29 februarie 2020. Spectacolul a fost selectat și va participa anul acesta la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, iar anul viitor, la Festivalul Interferenţe de la Cluj Napoca.

Actrița CĂTĂLINA MIHAI a fost nominalizată la secțiunea CEA MAI BUNĂ ACTRIŢĂ ÎN ROL SECUNDAR, pentru rolul Speed din spectacolul „Doi tineri din Verona” de William Shakespeare, regia Alexandru Mâzgăreanu, care a avut premiera în 5 septembrie 2020.

Juriul premiilor UNITER a fost format din Puiu Antemir (scenograf), Alina Epîngeac (critic de teatru), Eugen Jebeleanu (regizor), Dorina Lazăr (actriță) și Octavian Saiu (critic de teatru).

Gala a început cu premiul pentru DEBUT, iar câştigătoarea a fost regizoarea Diana Mitelu, pentru spectacolul montat la Teatrul de Stat Constanţa. Diana a mulţumit actorilor din distribuţie, echipei Teatrului de Stat Constanţa, managerului Erwin Şimşensohn şi scenografului, şi şi-a exprimat recunoştinţa faţă de profesorii ei de la UNATC, unde a urmat studiile de master – regretatul regizor Alexandru Darie şi regizorul Vladimir Anton, dar şi faţă de profesorii ei de la Universitatea „George Enescu” din Iaşi, regizorii Ovidiu Lazăr şi Antonella Cornici.

Am aflat foarte repede că, din păcate, premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar nu a ajuns la Cătălina Mihai, dar Cătălina este o actriţă talentată, a fost laureată anul trecut cu premiul Tânără speranţă la Gala premiilor GOPO pentru rolul principal din filmul Heidi şi are tot timpul din lume pentru o mulţime de alte premii. În plus, nominalizarea la premiile UNITER, în sine, este o realizare foarte mare.

Emoţionantă a fost prezentarea PREMIULUI PENTRU ÎNTREAGA ACTIVITATE acordat de Senatul UNITER actriţei Teatrului de Stat Constanţa ILEANA PLOSCARU.

Actriţa Mirela Pană şi actorul Dan Cojocaru au vorbit foarte frumos despre cea care le-a fost mentor pe scenă. Mirela Pană i-a promis doamnei Ileana Ploscaru că va fi, aşa cum a învăţat de la ea, în fiecare zi mai bună decât a fost ieri. Cu o condiţie: să danseze împreună la aniversarea de 100 de ani a doamnei Ploscaru. Dan Cojocaru a evocat cum, împreună fiind pe scenă, marea şi generoasa actriţă nu-l lăsa să greşească.

Directorul Teatrului de Stat Constanţa, Erwin Şimşensohn, invitat să ridice premiul în numele Ilenei Ploscaru, a amintit toate aniversările importante din acest an, ale Ilenei Ploscaru şi a teatrului constănţean:

2021 este anul în care Ileana Ploscaru a împlinit 90 de ani de viață, 70 de ani de la primul său rol, pe scena Teatrului Național „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca, și se împlinesc 60 de ani de la debutul pe scena Teatrului de Stat Constanța.

De asemenea, anul 2021 este un an aniversar pentru Teatrul de Stat Constanța, căci la 2 mai 2021 s-au împlinit 70 de ani de la înființare.

Erwin Şimşensohn a citit mesajul de mulţumire al doamnei Ileana Ploscaru, prin care s-a adresat tuturor actorilor din ţară cu îndemnul „SĂ IUBIŢI SCENA LA FEL DE MULT CUM AM IUBIT-O EU TOATĂ VIAŢA!”, mărturisind totodată că şi acum îi este dor de scenă.