Teatrul de Stat Constanța a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor

Teatrul de Stat Constanța a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor
18-01-2022

În cadrul unei festivități organizate la Palatul Cotroceni, Ordinul a fost înmânat astăzi, 13 ianuarie, de Președintele României Klaus Iohannis, directorului Teatrului de Stat Constanța, Erwin Șimșensohn, însoțit la ceremonie de Liviu Manolache – actor, compozitor și regizor, care anul acesta sărbătorește 40 de ani de la debutul său pe scenă, în 1982.

În discursul ulterior înmânării ordinelor, președintele României a adresat câteva cuvinte fiecăreia dintre persoanele sau instituțiile decorate:

„Mă bucur să-i felicit pe cei care, în cei 70 de ani de la înființare au urcat pe scena Teatrului de Stat Constanța, slujind peste milenii muza lui Ovidius. (...)

Distinși oaspeți, vă felicit pentru înaltele distincții primite! Cu ocazia apropiatei celebrări a Zilei Culturii Naționale, vă doresc să rămâneți în sufletul publicului mulți ani de acum înainte, iar opera dumneavoastră să rămână pentru totdeauna între valoroasele repere ale culturii noastre. Vă mulțumesc!”

*******

Cu această ocazie, ne face plăcere să actualizăm și să rememorăm, pe scurt, realizări remarcabile ale teatrului nostru de-a lungul a șapte decenii, prin vremuri rareori favorabile culturii, vremuri în care artiștii și ceilalți angajați ai teatrului au fost nevoiți să surmonteze numeroase dificultăți, cele mai multe legate de cenzura regimului comunist, altele, de abuzurile administrației locale. 

Teatrul de Stat Constanța este o instituție publică de cultură, un teatru de repertoriu, unica instituție de acest gen din Dobrogea. Teatrul a fost fondat în anul 1951 și a funcționat, de-a lungul timpului, sub mai multe titulaturi: a fost „Teatrul de Stat Constanța” în perioada 1951-1970, apoi a devenit „Teatrul de Dramă și Comedie”, între anii 1970-1974; „Teatrul Dramatic”, între 1974 și 1992, „Teatrul Dramatic Ovidius”, între 1992 și 2004; între anii 2004 și 2007 i se schimbă titulatura cu „Teatrul Național Constanța”; în fine, din anul 2007 revine la numele inițial de „Teatrul de Stat Constanța”, pe care îl păstrează și acum.

Spectacolul inaugural al Teatrului de Stat Constanţa, cu premiera în data de 2 mai 1951, a fost comedia lui I.L.Caragiale „O scrisoare pierdută”, capodoperă a artei scenice românești.

De-a lungul deceniilor de existență, teatrul nostru a avut și are mari actori, mari regizori, a montat piese ale unor mari dramaturgi români și străini și se poate lăuda, până în ziua de azi, cu numeroase premiere pe țară, adică spectacole ce au văzut lumina scenei românești pentru prima dată la Constanța: „Vilegiatura” și „Nora și soacra” de Goldoni, „Noaptea iguanei” de Tennessee Williams, „Nu va fi război în Troia” de Jean Giraudoux, „Diavolul la Boston” de Lion Feuchtwanger, „Operă pentru viitorii dictatori” de Andonis Doriadis sau spectacole ce se joacă în prezent, ca „Șobolanul rege” de Matei Vișniec, „Uciderea lui Gonzago” de Nedialko Iordanov, „Lasă-mă să intru” de John Ajvide Lindqvist, „Ziua Z” de Ionuț Sociu.

Teatrul a avut în permanență actori de primă mână (Vasile Cojocaru, Ileana Ploscaru, Jean Ionescu, Emil Sassu, Longin Mărtoiu, Virgil Andriescu, Eugen Mazilu, Diana Cheregi, Liviu Manolache, Lucian Iancu, Lică Gherghilescu, Iulian Enache, Ana Mirena, Elena și Titus Gurgulescu, Emil Bârlădeanu, Nina Udrescu, Cristina Oprean etc.), dar și actori mai tineri, talentați, râvnind să-și depășească maeștrii.

„Serile de teatru antic”, eveniment cu aură de legendă, au reprezentat, în analele „Teatrului  Dramatic Ovidius”, un moment important ce își găsește în prezent continuitatea prin organizarea Festivalului Internațional de Teatru, care a avut patru ediții.

În prezent, teatrul nostru are onoarea de a participa la elaborarea unui proiect inițiat de Uniunea Teatrelor din Europa, cea mai mare uniune de acest gen de pe continentul nostru, alături de 14 dintre cele mai prestigioase teatre din Europa. Proiectul, intitulat „Catastrophe”, va avea un buget total de 4 milioane Euro și va fi înaintat spre cofinanțare în cadrul programului „Europa creativă”. Proiectul ne va prilejui realizarea unei importante coproducții internaționale și participarea la turnee în Europa, precum și la o bursă de spectacole ce se va desfășura în Portugalia.

Repertoriul din prezent al teatrului nostru este unul bogat, variat și valoros, răspunzând necesităților publicului constănțean. Facem, de asemenea, toate eforturile pentru a ne adapta condițiilor extraordinare din această perioadă, în care, după restricțiile impuse de pandemie, ne confruntăm și cu lipsa unui spațiu de joc, sala TSC fiind în curs de renovare.  

Acordarea ordinului „Meritul cultural” teatrului nostru reprezintă o încurajare, o recunoaștere a tuturor acestor realizări și un omagiu postum adus tuturor celor care și-au dăruit viețile scenei constănțene.