- după Gellu Naum
- Regie, muzică și versuri: Ada Milea
- Scenografie, lighting design și video: Andu Dumitrescu
- Asistent lighting design: Lucian Prasti
-
vineri 25 aprilie, ora 19:00
-
duminică 04 mai, ora 19:00
Un spectacol pentru întreaga familie, în care miticul se împletește cu ludicul, cu absurdul comic și cu muzica inconfundabilă a Adei Milea. Actorii de la Constanța, care și-au mai demonstrat calitățile vocale și în alte spectacole, au acum prilejul să și le folosească la maximum și să facă instrumente muzicale din aproape orice obiect de pe scenă. Aveți întâlnire pe o insulă pustie cu Robinson, Vineri, Sirena, Mary, mama și bunica ei, Piratul, Randolph, Regele canibalilor, papagalul Coco și mulți alți papagali.
De la Robinson Crusoe, romanul lui Daniel Defoe pe care toți copiii și adolescenții îl citeau la un moment dat, confruntându-se cu ideea stranie a singurătății absolute, la Insula lui Gellu Naum, iar apoi la O insulă a Adei Milea, povestea actualizată a naufragiului pe o insulă pustie, dar nu tocmai pustie, oferă atât artiștilor, cât și publicului multe prilejuri de meditație relaxată pe teme foarte contemporane.
Distribuție
- Robinson: Ștefan Mihai
- Piratul: Marian Adochiţei
- Sirena: Mihaela Velicu
- Mary: Ecaterina Lupu
- Mama lui Mary: Luiza Martinescu
- Bunica lui Mary: Mirela Pană
- Vineri/Beduinul: Andrei Bibire
- Mabolo, Regele Canibalilor: Cosmin Mihale
- Coco, papagalul lui Robinson/Canibalul: Andrei Stroescu
- Randolph: Lucian Iftime
Cronici
“O insulă” reinterpretează, cu umor negru și fantezie debordantă, romanul omonim al lui Gellu Naum, el însuși o rescriere atipică a mitului lui Robinson Crusoe. Sub bagheta Adei Milea, textul – adesea absurd, frecvent suprarealist – respiră muzică cu inflexiuni de blues, jazz și cu tușe rock în ritmuri efervescente, compunând un univers populat de personaje excentrice, cu replici care prind viață și se mișcă dezlegate pe scenă, cu cântece satirice și cu elemente coregrafice ingenios condimentate pe fiecare personaj, de la tremuratul din gene până la balansul călcâiului pe umbra tălpii. Scena deschide mai multe dimensiuni care se rulează una pe alta, pe planuri diferite dar foarte apropiate, obiectele folosite făcând parte dintr-un spectacol de magie în care mecanismul producerii iluziei este la vedere. Deasupra a toate și a tuturor, precum un candelabru fantastic protector al insulei, planează scheletul unui pește gigant, care vibrează în ritm cu acțiunea și ventilează respirațiile tuturor, întorcând aerul dintr-un piept în altul. Muzica este limbajul care îmbracă tot spectacolul, deseori nemaiputând fi făcută diferența între replicile vorbite și cele cântate, instrumentele folosite fiind combinate (amprenta Ada Milea) în moduri năstrușnice, unele clasice și altele neconvenționale, de la acordul de chitară la bass-ul de bidon.
Mirela Coman - Constănțeanul
https://ctnl.ro/2025/o-insula-sau-cum-am-naufragiat-in-fantezia-adei-milea/